top of page

Výběr a výsadba jabloní


Jabloně jsou jedny z nejběžnějších ovocných stromů v našich zahradách a každý rok se mnoho z Vás vrací, přikoupit další stromek omladit výsadbu. Proto se v tomto článku budeme věnovat jak správně stromek vybrat, jak jej připravit pro výsadbu, samotné výsadbě a následné péči.

 

Před výběrem stromku je dobré si ujasnit, kam bude stromek zasazen a zhodnotit kolik místa bude mít k dispozici. Vždy zvolte slunnou pozici nejlépe chráněnou od prudkých nárazů větru. Velikost odrůdy se odvíjí od pondože na které je jabloň naroubovaná. Další částí výběru je výběr odrůdy podle doby zrání. Jakmile máte vybráno, stačí jen stromek připravit a vysadit. Níže se dočtete více o jednotlivích krocích.

Výběr podnože a tvaru

Podnože se dělí podle vzrůstu a také podle pěstitelského tvaru.

Bežné označení podnože - písmenem M a číslo podle vzrůstu viz. obrázek níže. Pro menší a středně velké zahrady s kvalitní půdou můžeme zvolit méně bujnou podnož - nejběžněji zákrsky Z - M9 nebo M26. Tyto podnože mají slabší růst a vetší násadu květů. Pokud je půda chudší a nekvalitní volíme podnož o stupěň větší než by jsme zvolili pro běžnou půdu. Bujnější a vzrůstné odrůdy jsou naroubovány ve většině případů na podnoži MM106

Pěstitelské tvary

- Štíhlé vřeteno - ŠV koruna zapěstovaná ve výšce 50-60cm

- nejběžnějším tvarem pro domácí pětování je Zákrsek - Z /ZK s korunou ve výšce 50-60cm

- dalším častým tvarem je Čtvrtkmen - ČK s korunou začínající ve výšce 70-90cm

- Polokmeny - PK zakládáme korunu na cca 110-150cm

- Vysokokmeny - VK mají korunu od výšky 150cm a více

Tyto podnože byli klasifikovány v Anglii v roce 1912 ve výzkumné stanici East Malling - odtud pojemnování M (Malling) a MM (Malling Merton)

Výběr podle doby zralosti

Letní odrůdy: zralost Červenec - Srpen

Podzimní odrůdy: zralost Srpen - Prosinec

Zimní odrůdy: zralost Říjen - Březen

Výsadba

Nejlepší termín výsadby pro prostokořenné ovocné stromy je na podzim a to proto, že půda je ještě vyhřátá a napomůže tedy k rychlejšímů zakořenění. Další možností je výsadba stromků na jaře jakmile půda rozmrzne.

Vykopeme tedy jámu zhruba jedenkrát větší než je kořenový systém. Na dno vysypeme kvalitní kompost a mlůžeme přidat obyčejný substrát smíchaný se stávající zeminou. Nejprve zatlučeme kůl, který bude sloužit jako opora po několik let. Poté zastřihneme kořeny (do bílého) a necháme stromek přes noc ve kbelíku s vodou - tento krok můžeme udělat hned po zakoupení a připravit stromek na pozdní odpoledne nebo druhý den. Dále vložíme stromek do připravené jámy. Promíchaný substrát přihrneme ke stromku tak, aby místo štěpování zůstalo nad zemí viz. obrázek výše! Během přihrnování lehce třeseme stromkem ve vertikálním směru aby se zemina dostala mezi kořeny (pohyb nahoru a dolu cca 2-3cm). Během těchto kroků lehce přišlapujeme a zhutňujeme zeminu v díře. Než díru kompletně zasypeme, zalijeme a necháme vodu vsáknout. Později pak přihrneme zbytek zeminy a vytvoříme malou zavlažovací jamku. Posledním krokem bude uvázání stromku ke kůlu, ideálně sadařskou páskou o šířce 1-2 cm ve tvaru osmičky.

Pokud stromek není zastřižen, zeptejte se Vašeho zahradníka jak výchovný řez provést nebo jej požádejte o zastřižení při zakoupení.

 

Přejeme Vám mnoho pěstitelských úspěchů!

Vybrané články
Nedávné články
Archiv
Hledat podle výrazu
Sledujte nás
  • Facebook Basic Square
  • Instagram Social Icon
bottom of page